Otaczają nas zewsząd. Jedne z nich stanowią źródło leków, które ratują nam życie. Inne niszczą zbiory, jeszcze inne należą do śmiertelnie trujących. Są i takie, które uchodzą za kulinarny przysmak. Warto więc bliżej poznać świat grzybów.
Cechy charakterystyczne dla grzybów
Do grzybów zaliczone zostały bardzo zróżnicowane organizmy. Wszystkie mają jedną wspólną cechę: ze względu na brak umiejętności produkowania pokarmu żyją w innych organizmach lub żywią się organiczną materią. Za choroby ludzi i zwierząt najczęściej odpowiadają grzyby z tej pierwszej grupy. W tej drugiej wiele jest pożytecznych. Większość grzybów rośnie w sposób, który jest człowieka niezauważalny. Mają one postać nitkowatych i cienkich strzępków, które składają się na grzybnię. My dostrzegamy i bierzemy za grzyby jedynie ich ciała reprodukcyjne, czyli część nadziemną. Grzyby, które wytwarzają kapelusze to bardzo mała grupa przedstawicieli świata grzybów. Większość gatunków nie wytwarza kapeluszy. O tym, że istnieją przekonujemy się często dopiero wtedy, kiedy zaczynamy chorować. Przykładem chorób wywoływanych przez grzyby jest grzybica stóp i paznokci.
Grzyby pożyteczne
Należą do nich drożdże. Ich zdolność do przeprowadzania fermentacji alkoholowej wykorzystujemy w gorzelnictwie i browarnictwie. Są niezbędne także do wielu wypieków. Dostarczają także cennych witamin z grupy B. Niektóre grzyby produkują także antybiotyki. Jednym z nich jest pędzlak, który produkuje penicylinę. Pędzlaki wykorzystywane są także w serowarstwie.
Grzyby jadalne
To między innymi popularne w niektórych regionach świata trufle, hodowlane pieczarki i boczniaki. Do popularnych jadalnych grzybów leśnych w Polsce należą między innymi: kurki, maślaki, borowiki, prawdziwki, kozaki i podgrzybki.
Grzyby nasi wrogowie
Grzyby wywołują wiele chorób niszczących uprawy. Należą do nich między innymi zaraza ziemniaczana, kiła kapuściana, buławianka czerwona. Wśród grzybów są także gatunki śmiertelnie trujące. Są to: muchomor czerwony i muchomor sromotnikowy.