Pizza to danie, które uwielbiają miliony ludzi na całym świecie, ale każdy kraj i każda rodzina ma swoje ulubione przepisy na to danie. Wielu utalentowanych szefów kuchni stara się polepszyć smak pizzy, a ludzie z różnych krajów chętnie używają produktów, które są popularne w danym regionie. W efekcie nie istnieje jedna, taka sama pizza. Chorzów czy Gdańsk, w każdym mieście możemy znaleźć różne rodzaje pizz.
Margarita
Klasyczny przepis na pizzę Margarita wykorzystuje ser mozzarella, pomidory, oliwki i bazylię. Wielu miłośników ostrej i pikantnej kuchni dodaje również 2-3 ząbki czosnku i czarnego mielonego pieprzu.
Marinara – z owocami morza
Włochy to kraj położony na wybrzeżu Morza Śródziemnego i owoce morza były zawsze obecne w diecie mieszkańców. W XXI wieku smak i walory owoców morza zostały docenione w wielu krajach. To właśnie owoce morza sprawiły, że pizza Marinara stała się tak popularna na całym świecie. Oprócz tradycyjnych pomidorów, oliwy z oliwek i sera zawiera również anchois, czarne oliwki, kapary i oregano. Inne przepisy obejmują małże, kalmary, tuńczyka i inne owoce morza. We Włoszech szczególnie popularna jest pizza alle vongole pizza, która zawiera specjalne świeżo złowione małże.
Zamów na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow!
Calzone
Pizza Calzone ma niezwykły kształt. To zamknięty „placek” nadziewany kurczakiem, mozzarellą i pomidorami. Dzięki tej pizzy nadzienie jest dłużej miękkie i smaczne.
Regina
Pizza Regina cechuję się dużą ilością skłądników. Na tortilli rozprowadza się szynkę, grzyby, mozzarellę, pomidory, czarne oliwki, bazylię i parmezan. Oprócz czarnych oliwek niektórzy szefowie kuchni dodają również zielone oliwki i karczochy.
Hawajski
Miłośnikom niecodziennych połączeń smakowych spodoba się hawajska pizza z szynką i ananasem. Włosi są sceptyczni co do tego przepisu, ale Amerykanie bardzo często go zamawiają.
4 pory roku
Smakosze docenią również Pizza quattro stagioni (pizza czterech pór roku), gdzie ciasto jest wizualnie dzielone na cztery części, zgodnie z liczbą pór roku, a dla każdej części układane jest odpowiednie nadzienie. W części „wiosennej” – pomidory, karczochy i oliwki; lato symbolizują pomidory, salami, czarny pieprz, pietruszka; jesień – pomidory i mozzarella, zima – sos pomidorowy, pieczarki i jajka na twardo.