Od skromnych początków we Włoszech pizza przeszła liczne przemiany, aby stać się daniem, które kochają ludzie na całym świecie. Ta popularność sprawia, że istnieje tysiące odmian dania, jakim jest pizza. Chorzów czy Poznań – w każdej pizzerii znajdziesz różne odmiany pizzy.
Pizza neapolitańska
Pizza Neapolitańska to tak zwana oryginalna pizza. To pyszne ciasto pochodzi z XVIII wieku w Neapolu we Włoszech. W tym czasie biedniejsi mieszkańcy tego nadmorskiego miasta często kupowali tanią żywność, którą można było szybko zjeść. Na szczęście dla nich pizza neapolitańska była niedroga i łatwo dostępna u wielu ulicznych sprzedawców. Obecnie istnieją trzy oficjalne warianty pizzy neapolitańskiej:
- Pizza Marinara: zawiera pomidory, czosnek, oregano i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Pizza Margherita: zawiera pomidory, plastry mozzarelli, bazylię i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Pizza Margherita extra: zawiera pomidory, mozzarellę z Kampanii, bazylię i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Typowe dodatki do pizzy neapolitańskiej to świeża mozzarella, pomidory, liście bazylii, oregano i oliwa z oliwek. Ponieważ pizza neapolitańska jest cienka, nie jest przystosowana do zbyt dużej ilości dodatków. W rzeczywistości pizza neapolitańska jest tak cienka, że zazwyczaj je się ją widelcem i nożem. Aby zrobić „prawdziwą” pizzę neapolitańską, należy ją upiec w piecu opalanym drewnem, który jest ogrzewany w dowolnym miejscu od 800 do 1000 stopni Fahrenheita, podobnie jak robiono ją wiele lat temu. Pieczenie ciasta w tak wysokiej temperaturze zajmuje tylko około 70-90 sekund.
Chicago Pizza
Chicago pizza, potocznie nazywana pizzą na grubym cieście, wzięła swoją nazwę od miasta, w którym została wynaleziona. Na początku XX wieku włoscy imigranci w wietrznym mieście szukali czegoś podobnego do pizzy neapolitańskiej, którą znali i kochali. Ike Sewell stworzył pizzę z grubą skórką, która miała podniesione brzegi. Podawana była z plasterkami mozzarelli na cieście, a następnie mięsem i warzywami. To oryginalne dzieło doprowadziło Sewella do stworzenia znanej obecnie sieci restauracji Pizzeria Uno.