Pizza to danie kuchni włoskiej, które w Polsce zyskało ogromną popularność. Nie brakuje restauracji, w których serwowana jest naprawdę pyszna pizza, której smak nie ustępuje temu włoskiemu. Jakie rodzaje pizzy możemy zjeść w restauracji? Na jaką pizzę warto postawić?
Pizza neapolitańska
Prawdziwa pizza neapolitańska powinna powstać z pomidorów San Marzano, mozzarelli, mąki typu 00. Do pozostałych jej składników zalicza się drożdże piwne, wodę, sól i oliwę z oliwek, której nie może zabraknąć. Optymalnie, jeśli ciasto wyrabiane jest ręcznie. Można wspomóc się wolnoobrotowym mikserem, ale lepiej z niego zrezygnować. Wyrośnięte ciasto należy uformować ręcznie. W przypadku prawdziwej pizzy neapolitańskiej nie można sięgać po wałek. Do wypieku tego rodzaju pizzy wykorzystywany jest piec opalany drewnem. Jej grubość powinna wynosić około 0,4 centymetra, zaś wysokość brzegów nie powinna przekraczać dwóch centymetrów. Ten rodzaj pizzy występuje w następujących odmianach:
– capricciosa – na takiej pizzy powinny znaleźć się – oprócz wymienionych pomidorów i sera – również szynka, grzyby i karczochy. Dopuszczalna jest bazylia;
– marinara – to pizza, której składnikami są oregano, czosnek i oliwa;
– margherita – to najbardziej klasyczna pizza. Oprócz pomidorów i sera musi znaleźć się na niej świeża bazylia.
Pizza sycylijska
To pizza, której cechą charakterystyczną jest zupełnie inny od pizzy neapolitańskiej kształt. Pizza sycylijska jest bowiem prostokątna. Ser znajduje się nie na wierzchu pizzy, ale pod sosem. Dodatków na takiej pizzy jest naprawdę niewiele.
Jeśli znajdziemy naprawdę dobrą restaurację serwującą pizzę, mamy szansę na to, że jej smak nie będzie ustępował prawdziwej włoskiej pizzy. Należy jednak pamiętać, że na ostateczny smak pizzy wpływa rodzaj użytej mąki, sposób wyrabiania ciasta, a także składniki, które się na nim znajdą. Nawet najlepsze ciasto może bowiem zepsuć kiepskiej jakości szynka czy zbyt kwaśne pomidory. Dlatego wybierając się na pizzę, warto postawić na naprawdę dobry lokal.