Polacy pokochali kuchnię włoską. Wśród potraw, które szczególnie przypadły nam do gustu znajduje się oczywiście słynna pizza. Można ją upiec samodzielnie w domu, ale wymaga to nieco czasu. Jeśli mamy ochotę na pizzę, a jednocześnie nie chcemy zajmować się zagniataniem ciasta, najlepiej udać się do restauracji. Obecnie wybór lokali, w których zakupimy naprawdę pyszną pizzę jest naprawdę ogromny.
Na jakim cieście?
Decydując się na pizzę w restauracji i wybierając naprawdę dobry lokal, możemy na ogół wybrać rodzaj ciasta. Najczęściej pizza serwowana jest na cienkim cieście, ale miłośnicy ciasta grubego również nie będą zawiedzeni. W niektórych restauracjach można zamówić pizzę, w której brzegi ciasta zawinięty został ser.
Jakie warzywa?
Trudno wyobrazić sobie pizzę bez warzyw. Do tych, które na pizzy pojawiają się najczęściej zalicza się cebulę, paprykę, pomidory, pieczarki. Dość często na pizzy ląduje kukurydza.
Zioła
Nie ma dobrej pizzy bez ziół. Obowiązkowe jest oczywiście oregano, którym posypane powinno zostać ciasto. Dzięki temu pizza będzie naprawdę aromatyczna. Jeśli chodzi o bazylię, którą Włosi po prostu kochają, to najczęściej stosowana jest świeża. Co jednak ważne, może ona trafić na pizzę dopiero po upieczeniu.
Sos
Na każdej pizzy powinien znaleźć się dobrej jakości sos pomidorowy. W polskich restauracjach pizza serwowana jest na ogół z dwoma dodatkowymi sosami: czosnkowym oraz pomidorowym. W dobrych restauracjach sos pomidorowy przygotowywany jest na bazie pomidorów. W tych gorszych często jest to zwykły ketchup, co jest jednak ogromnym i niedopuszczalnym dla Włochów błędem.
Mięso
Większość wielbicieli pizzy powie zgodnie, że dobra pizza musi zawierać mięso. Najczęściej pizzę przygotowuje się z szynką bądź salami. Popularna jest również ta ze zwykłą kiełbasą, a także kurczakiem. Warto w tym miejscu dodać, że nie brakuje miłośników pizzy z owocami morza.
Pizza w restauracji to świetny pomysł na obiad bądź kolację – zdecydowanie lepszy niż przygotowanie pizzy samodzielnie we własnym domu.