To, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie i długość życia. Poglądy na temat odżywiania czasem bardzo mocno się różnią. Wszyscy jednak zalecają, aby na talerzach gościły przede wszystkim produkty bogate w składniki odżywcze i mało przetworzone. Z czego warto więc zrezygnować, a co koniecznie należy wprowadzić do jadłospisu?
Wszyscy dietetycy i lekarza zachęcają nas do tego, aby na naszych talerzach czerwone mięso gościło, jak najrzadziej. Zamiast tego zachęcają nas do jedzenia większych ilości ryb i drobiu. Jak najrzadziej powinniśmy więc sięgać po takie produkty mięsne jak: parówki, tłuste wędliny, pasztety i kiełbasy. Tradycyjny kotlet schabowy czy mielony można zastąpić warzywami strączkowymi. Dużo białka dostarczają: fasola, groch, bób.
Przechodząc na zdrową dietę warto unikać gotowych sosów i zup
Przygotowując zupy i sosy ze świeżych produktów dodawajmy do nich jogurt, a nie śmietanę. Unikajmy także dodawania do nich wzmacniaczy smaku. Dietetycy zachęcają nas również do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Nie oznacza to, że musimy przejść na dietę wegetariańską. Muszą one jednak znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, najlepiej w proporcji: 1/4 owoców i 3/4 warzyw. W zdrowej diecie nie może zabraknąć także razowych makaronów i kasz oraz pełnoziarnistego pieczywa. Zrezygnujmy także ze słodyczy. Zamiast nich starajmy się jeść jak najwięcej surowych (zimą suszonych) owoców. Są także zdrowe zamienniki białego cukru: ksylitol, miód, syrop klonowy, cukier brzozowy. Zwracajmy uwagę także na to, co kupujemy.
Starajmy się wybierać te produkty, które powstały bez dodatku antybiotyków, regulatorów wzrostu, nawozów sztucznych
Ograniczenie ilości mięsa, zwiększenie w diecie ilości warzyw i owoców to najważniejsze zasady zdrowego odżywiania się. Do tego należy pamiętać, że w ciągu dnia powinniśmy zjeść 5 niewielkich posiłków. Przejście na taki sposób odżywania się na początku może wydawać się bardzo trudne, ale można się przestawić na niego naprawdę błyskawicznie. Dodatkowy plus: spadek wagi.