Dietetycy zachęcają nas do jedzenia 2-3 porcji ryb w tygodniu. Dlaczego warto je jeść? Które z nich warto kupować i jeść najczęściej?
Zalety ryb
Są one źródłem wartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także wapń, jod, fosfor magnezu i silny antyoksydant – selen. Dostarczają także witamin: A. E i D3. Składniki zawarte w rybach chronią przed miażdżycą. Korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają mineralizację kości, poprawiają widzenie. Korzystnie wpływają także na urodę.
Jakie ryby wybierać?
Nie wszystkie są równie korzystne dla naszego zdrowia. Ogólnie ryby można podzielić na:
- W stu gramach zawierają od 80 do 90 kalorii;
- średniotłuste. Zawierają od 1 do 5 procent tłuszczu;
- tłuste: zawartość tłuszczu przekracza w nich 5 procent.
Gatunki ryb, które zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, jod i selen oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy są dla naszego zdrowia zdrowsze. Dlatego też powinniśmy wybierać przede wszystkim ryby morskie, a dopiero w drugiej kolejności słodkowodne. Jeśli chodzi o te drugie, to zdrowsze są te dzikie, a nie hodowlane. W przypadku ryb hodowlanych starajmy się kupować te, które hodowana są w Europie. Mogą one zawierać śladowe ilości antybiotyków i toksyn, jest jednak ilość, która nie zagraża naszemu zdrowiu. Unikajmy ryb pochodzących z Azji, które mogą zawierać toksyny (metale ciężkie), hormony i antybiotyki. Wartość odżywcza tych ryb jest bardzo niewielka.
Ryby, które warto jeść
Warto jeść między innymi makrele. To tłuste ryby bardzo bogate w witaminę A. Do tego zawierają one dużą ilość cynku, miedzi i żelaza. Cenną rybą morską jest także bogata w jod i selen oraz kwasy tłuszczowe omega-3 szprotka. Jedzona z ościami dostarczy dużej ilości wapnia. Uwaga! Szprotki mogą uczulać. Bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawiera łosoś. Podobnie jak szprotki często wywołuje uczulenie.