Dietetycy już od dawna zachęcają nas do jedzenia dużej ilości warzyw – najlepiej na surowo. Do tych, które są bardzo zdrowe należą warzywa liściaste. Jest wśród nich sałata i jej różne kuzynki.
Warzywa liściaste: źródło zdrowia i młodości
Warzywa liściaste zawierają duże ilości przeciwutleniaczy – substancji, które opóźniają starzenie są organizmu. Zawierają witaminę A, całą gamę witamin z grupy B i witaminę C. Zawierają także duże ilości minerałów: cynku, potasu i magnezu, a także żelaza. Szczególnie duże ilości tych cennych składników zawiera rukiew wodna, którą można jeść zarówno na surowo, jak i duszoną.
Wzmacniają serce
Zawarte w sałacie i jej kuzynkach witaminy i pierwiastki mineralne wspierają układ krążenia. Są polecane, gdy chcemy ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi. Tak działa mieszanka składników zawartych w roszponce, rukoli, rukwi wodnej, ale też dobrze nam znanej sałacie masłowej.
Wspomagają odchudzanie
Sałaty są lekkostrawne, zawierają bardzo mało kalorii – w stu gramach jest tylko 17 kcal. Sałata masłowa zawiera ich jeszcze mniej: tylko 12 kcal. Za to zawierają sporą ilość błonnika. Dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają odchudzanie. Oczyszczanie organizmu z toksyn ułatwia nie tylko błonnik, ale także chlorofil, które zawdzięczają swój zielony kolor.
Jak przygotowywać zielone warzywa do jedzenia?
Wiele z cennych składników, które zawierają sałaty ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Ale są to warzywa, które nadają się do przygotowywania sałatek i zdrowotnych koktajli: wszystkie można jeść na surowo. Jeśli chcemy poddać je obróbce termicznej pamiętajmy, aby gotować bardzo krótko, wystarczy je tylko zblanszować.
Sałata, roszponka, rukiew wodna, rukola to prawdziwy koktajl witamin i minerałów. Dieta bogata w warzywa liściaste chroni przed chorobami nowotworowymi, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, wspiera pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo taka dieta opóźnia procesy starzenia się, korzystnie wpływa na kondycję włosów.