W swoim składzie kosmetyki mają wiele różnego rodzaju składników, a podstawą dla większości z nich jest woda. Z uwagi na powszechność alergii, klienci szukają na półkach sklepowych kosmetyków, który skład byłby przyjazny dla skóry wrażliwej. Powinni zwrócić przy tym uwagę na kosmetyki organiczne, które powstają z naturalnych surowców. Jak i z czego są produkowane?
Czym one są?
Pojęcie kosmetyków organicznych odnosi się do kosmetyków wyprodukowanych ze składników naturalnych, które posiadają gwarancję, że zostały wyhodowane w gospodarstwach ekologicznych, bez stosowania potencjalnie szkodliwych nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Ekologiczne gospodarstwa dostarczające składniki do produktów organicznych z branży kosmetycznej muszą spełniać liczne restrykcyjne wymagania stworzone przez specjalne organizacje certyfikujące. Są poddawane regularnym kontrolom, co pozwala zapewnić, że rośliny i inne składniki w kosmetykach organicznych zostały wytworzone bez użycia pestycydów i nie są w żaden sposób modyfikowane genetycznie.
Trzeba pamiętać, że kosmetyki te nie mogą mieć w swoim składzie syntetycznych składników, sztucznych barwników czy aromatów, parabenów, silikonów, olejów mineralnych i wielu innych składników pochodzenia chemicznego.
Opakowanie kosmetyku
Nie tylko to, co znajduje się w pudełeczku czy w słoiczku z kosmetykiem organicznym, musi odpowiadać restrykcyjnym zasadom. Również i samo opakowanie powinno być ekologiczne, wyprodukowane z szybko degradowanych materiałów.
Dlaczego warto wybierać produkty organiczne?
Kosmetyki z kategorii preparatów pochodzenia organicznego są korzystne dla organizmu człowieka, a przy tym ich wybór pozwala wspierać konsumentom uprawy ekologiczne i organiczne oraz dbać o środowisko naturalne. Takie kosmetyki mają też bardzo dobry wpływ na kondycję skóry, świetnie ją nawilżają, odżywiają, a także wpływają na jej regenerację.
Kosmetyki organiczne można określić jako wyższy poziom kosmetyków naturalnych. Te ostatnie to produkty otrzymywane ze składników pochodzenia naturalnego, które producenci uzyskują dzięki różnym metodom fizycznym, jak tłoczenie, ekstrakcja czy filtracja.