Podłogę w salonie na ogół wykańczamy panelami. Jak się jednak okazuje, nie są one najlepszym wyborem w przypadku kuchni. W pomieszczeniach kuchennych zdecydowanie lepiej sprawdzą się płytki ceramiczne, których wybór jest obecnie tak ogromny, że każdemu uda się znaleźć te idealnie wpisujące się w indywidualny gust. Zobaczmy z jakiego powodu płytki ceramiczne to do kuchni naprawdę dobry wybór.
Jakie zalety mają płytki ceramiczne?
Decydując się na wykończenie podłogi kuchennej płytkami ceramicznymi, możemy być pewni, że będzie ona prezentowała się naprawdę bardzo dobrze. Jeśli cenimy sobie indywidualne rozwiązania, warto zamiast produkowanych na masową skalę płytek postawić na kafelki cotto, które robione są ręcznie. Bez wątpienia jest to sposób na to, aby podłoga wzbudzała zachwyt wszystkich, którzy zdecydują się odwiedzić nasz dom. Niewątpliwym plusem podłogi wykończonej płytkami jest również to, że tworzą one powierzchnię, którą bez trudu uda się nam utrzymać w czystości. Jeśli dodatkowo wybierzemy płytki odporne na zabrudzenia, możemy być pewni, że szybko nie pojawią się na nich plamy, których nie da się usunąć. Płytki ceramiczne można myć wodą z użyciem rozmaitych detergentów, co również przyczynia się do łatwiejszego utrzymania ich w czystości.
Parametry techniczne charakteryzujące płytki
Większość osób podczas wyboru płytek ceramicznych bierze pod uwagę przede wszystkim względy estetyczne, zapominając zupełnie o parametrach technicznych. Tymczasem to właśnie parametry techniczne mają ogromne znaczenie, jeśli chcemy, aby płytki dobrze spełniły swoją rolę i były naprawdę trwale. Na każdym opakowaniu płytek znajdziemy informację na temat takich parametrów, jak:
- ścieralność;
- nasiąkliwość;
- twardość;
- odporność na powstawanie zabrudzeń.
Biorąc pod uwagę charakter pomieszczenia, należy zwrócić szczególną uwagę na odporność na powstawanie zabrudzeń. Jeśli wybierzemy płytki, które nie są odporne na powstawanie plan, możemy być pewni, że płytki szybko stracą swój doskonały wygląd.