Podstawą zdrowego odżywiania się są białe mięsa, ryby, produkty pełnoziarniste, nabiał, oleje roślinne, warzywa i owoce. Dieta oparta na tych produktach zawiera niezbędne ilości witamin, białek, tłuszczy, węglowodanów i minerałów. Część witamin i minerałów tracimy nie tylko w trakcie obróbki termicznej, ale także poprzez łączenie ze sobą składników, które się ze sobą „gryzą”. Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?
Czerwone mięso i czerwone wino
Czerwone mięso jest bogatym źródłem żelaza, które chroni przed niedokrwistością. Bardzo często dania z czerwonych mięs czy dziczyzny łączymy z czerwonym winem. Smakowo to doskonałe połączenie, ale zdrowotnie już nie. Zawarte w czerwonym winie garbniki ograniczają wchłanianie żelaza.
Ryby morskie i warzywa krzyżowe
Do warzyw krzyżowych należy kapusta, kalafior, brukselka. Nie należy ich łączyć z bogatymi w jod rybami morskimi. Zawarte w warzywach krzyżowych triglikozydy sprawiają, że tarczyca nie jest w stanie w stu procentach wykorzystać zawartego w rybach jodu.
Wędliny i żółty ser
Chętnie przygotowujemy sobie kanapki z wędliną i żółtym serem. Nie zdajemy sobie sprawy, że takie połączenie sprawia, że zawarty w wędlinach cynk jest gorzej wchłaniany przez organizm z uwagi na obecność w żółtym serze fosforu.
Jajka i ziemniaki
Jajka to jedno z najlepszych źródeł wapnia. Dostarczają one także żelaza. Nie powinniśmy ich jednak podawać z ziemniakami. Zawarte w nich szczawiany ograniczają wchłanianie zarówno wapnia, jak i żelaza.
Świeże ogórki i pomidory
Pomidory zawierają między innymi witaminę C. Podnosi ona odporność organizmu, bierze udział w produkcji kolagenu, opóźnia starzenie się. Ale zawarty w świeżych ogórkach enzym askorbinowy utlenia witaminę C. Z tego powodu nie powinniśmy łączyć ze świeżymi ogórkami także papryki i natki pietruszki.
Pełnoziarniste produkty zbożowe i czarna herbata
Zawarte z czarnej herbacie garbniki niszczą witaminę B1. Zawierają ją nie tylko pełnoziarniste produkty zbożowe, ale także fasola, groch, wieprzowina.