Jednym z pięciu naszych zmysłów jest dotyk.
Za jego pośrednictwem możemy dowiedzieć się równie wiele jak za pomocą wzroku, słuchu, smaku czy zapachu.
Jak reagujemy na dotyk?
Wzrok, smak, słuch, zapach, smak to zmysły, które mieszczą się w jednym organie: oczach, uszach, nosie, ustach. Zmysł dotyku odbieramy powierzchnią całego ciała; jego receptory znajdują się bowiem w skórze. Oczywiście skóra w poszczególnych fragmentach ciała jest wrażliwa na dotyk bardzo różnie. Bardzo wrażliwe są opuszki palców, wargi i język, ale już wierzchnia część dłoni czy kark są mniej czułe. Dotyk w odróżnieniu od pozostałych czterech zmysłów reaguje także na więcej niż jeden bodziec. Jest wrażliwy na ból i temperaturę.
Jak działa dotyk?
Dzięki zmysłowi dotyku możemy wykonywać wiele bardzo różnych czynności nie wyrządzając sobie przy tym krzywdy. Czujemy nie tylko głaskanie i dotykanie, ale możemy także poznać czy dotykany przez nas przedmiot jest gorący, czy raczej zimny, czy jego dotknięcie nie sprawi nam bólu. Możemy bez patrzenia ocenić czy przedmiot jest miękki albo twardy. Dzięki niemu możemy wyrażać bardzo różne emocje i to już od w bardzo wczesnym wieku aż do starości. Dotyk odgrywa bardzo ważną rolę u osób dorosłych, ale bez niego nie są w stanie obejść się także noworodki i niemowlęta. Zmysł dotyku jest niezwykle czuły. Może nam zastąpić brak innych zmysłów, na przykład wzrok. Najlepszym przykładem są osoby niewidome, które dzięki stworzeniu specjalnie dla nich alfabetu Braille`a (jest on wypukły) przy pomocy palców są w stanie czytać. Receptory zmysłu dotyku są zróżnicowane, w połączeniu ze sobą tworzą grupę, która reaguje w odmienny sposób na bodźce termiczne, mechaniczne i bólowe.
Zmysł dotyku uzupełnia inne zmysły. Dostarcza nam innych informacji niż pozostałe cztery. Kiedy zostanie wyłączony jeden z nich, może stać się bardziej wrażliwy i go zastąpić. Tak dzieje się w przypadku wzroku. Dzięki zmysłowi dotyku możemy pełniej i bardziej prawidłowo odbierać świat, który nas otacza.