Catering to usługi gastronomiczne, z których korzysta się podczas różnego rodzaju przyjęć czy bankietów firmowych. Ten rodzaj działalności narodził się w związku z obsługą lotów. Pasażerom przygotowywano dania i przekąski, z których mogli korzystać w czasie lotu.
Z czasem zakres usług cateringowych rozszerzono na inne okoliczności takie jak przyjęcia weselne, chrzciny, komunie, imprezy urodzinowe czy imieninowe. Obecnie zajmują się nim restauracje oraz firmy trudniące się wyłącznie w przyrządzaniu jedzenia na zamówienie. Przygotowanie odpowiednich posiłków do odpowiedniej sytuacji oraz właściwe ich podanie nie jest prostym zadaniem.
Właściwe podanie dań
Należy pamiętać, że inne dania podaje się o różnych porach roku. Latem przeważają potrawy lżejsze: różnego rodzaju sałatki, koreczki, kanapki. Zimą z kolei podaje się więcej ciepłych posiłków, takich jak różnego rodzaju mięsa, zupy, ryby itp. Dodatkowym czynnikiem, od którego zależy powodzenie cateringu jest właściwe podanie dań. Istotne są tu takie kwestie jak wystrój stolików, kolejność podawania potraw, a także ich wygląd na talerzu. Catering warszawa oferuje również szereg dodatkowych usług. Możemy liczyć tu na profesjonalną obsługę kelnerską, ale także na przygotowanie nakryć stołów wraz z wypożyczeniem zastawy stołowej oraz sztućców. Catering kraków z kolei proponuje także usługi florystyczne takie jak przystrajanie stołów kwiatami.
Catering dla znajomych
Usługi cateringowe są doskonałym rozwiązaniem również wtedy gdy planujemy zwykły koktajl dla znajomych. Zawsze miło spotkać się przy doskonale przyrządzonych przekąskach, dobrym drinku i wspaniałych deserach. Warto wiedzieć, że odpowiednie jedzenie jest połową sukcesu, gwarantującego udaną imprezę. Nie należy więc na tym oszczędzać. Planowanie przyjęcia warto zawsze rozpocząć od przejrzenia ofert firm cateringowych i wybrania tej, która z pewnością będzie odpowiadała zarówno nam, jak i zaproszonym przez nas gościom. Ich zadowolenie ma w końcu niebagatelne znaczenie dla powodzenia całego przyjęcia, bez względu na okoliczności czy charakter spotkania.