Pizza to znane na całym świecie danie kuchni włoskiej. Ogromną popularnością cieszy się również wśród Polaków. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że na kulinarnej mapie Polski coraz więcej jest pizzerii i restauracji, w których można zamówić właśnie pizzę. Zanim skierujemy swoje kroki do jednego z takich miejsc, zobaczmy, co może znaleźć się na pizzy. Wybór jest naprawdę ogromny.
Mięso
Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie pizzy bez dodatków mięsnych. Najczęściej na naszej pizzy ląduje szynka bądź salami. Niektórzy uwielbiają pizzę z tradycyjną wiejską kiełbasą. Wówczas pizza jest naprawdę aromatyczna. Miłośnicy drobiu chętnie sięgną po pizzę z kurczakiem.
Warzywa
Jeśli chodzi o dodatki warzywne, to najbardziej popularnymi są pieczarki oraz cebula. W większości pizzerii na pizzę trafiają pieczarki surowe. Jeśli chcemy, aby były bardziej aromatyczne, można je jednak wcześniej przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem. Na pizzy często pojawia się także papryka, która również doskonale komponuje się z tym tradycyjnym daniem kuchni włoskiej.
Owoce
Wśród Polaków bardzo popularna jest pizza hawajska. W swojej ofercie ma ją większość pizzerii. Jej charakterystycznym składnikiem jest ananas. W niektórych pizzeriach można spotkać się również z pizzą, na której znajduje się banan. To jednak dość nietypowe połączenie smaków.
Zioła
Prawdziwa włoska pizza jest niezwykle aromatyczna. Wszystko za sprawą ziół, których nie może na niej zabraknąć. Najbardziej charakterystycznym ziołem, które wyczujemy na pizzy jest oregano. W niektórych restauracjach sięga się również po suszoną bazylię. Z pizzą doskonale komponuje się również świeża bazylia, którą należy jednak ułożyć na cieście już po upieczeniu. W przeciwnym razie nie będzie prezentowała się zbyt estetycznie.
Pizza to pyszne danie, które podbiło serca Polaków. Ci, którzy uwielbiają pizzę nie będą mieli żadnych problemów ze znalezieniem restauracji, w której można ją zjeść. Wybór jest na ogół tak duży, że każdemu uda się znaleźć takie połączenie smaków, które idealnie wpisze się w gust kulinarny.