Wiele osób nie wyobraża sobie współcześnie świata bez ich ulubionego przysmaku – pizzy! To naprawdę pyszna potrawa, która towarzyszy nam w czasie przyjemnych wieczorów przed telewizorem, różnych imprez, w trakcie przerw w pracy, albo sobotnich spotkań z przyjaciółmi na mieście. Jest wiele okazji, by ją zjeść – zresztą, mnóstwo osób zajada się nią także bez okazji! Istnieją różne odmiany pizzy, w zależności od tego z jakimi dodatkami zostanie zrobiona. Większość tych, którzy tak ją uwielbiają, nie zastanawia się jednak nad tym, jak dawny jest to pomysł! Pizza istnieje od naprawdę wielu lat, chociaż jako potrawa nigdy jeszcze nie była rozpowszechniona tak, jak w tej chwili. Skąd się tak naprawdę wzięła? Jaka jest jej historia? Oto krótki przewodnik dla zainteresowanych!
Pizza – historia powstania
W tej chwili każdy z nas może na przykład wpisać w okno wyszukiwarki internetowej hasło „pizza Chorzów” i otrzyma wiele różnych ofert do wyboru. Pizzą zachwycają się różne narody – w tym także Polacy. Czasem aż trudno uwierzyć w jej popularność, a tym bardziej wyobrazić sobie świata, w którym tego pysznego, drożdżowego placka po prostu jeszcze nie było. Jest to jednak naprawdę bardzo dawny wynalazek i – co ciekawe – związany w swych najodleglejszych czasach nie z Rzymem, lecz ze starożytną Grecją! Warto dodać, że pierwsze placki wypiekali już starożytni Egipcjanie, jednak ich placek nie przypominał do końca współczesnej pizzy. Dopiero po Grekach ten pyszny placek z dodatkami przejęli Rzymianie. Włosi jednak stawiają raczej na wypieki z 3 składnikami. To Amerykanie szykują pizze pełne różnych dodatków!
A co z pizzerią?
Pizza kojarzy nam się również z miejscem, w którym można ją zjeść – a zatem z pizzerią, specjalizującą się w wykonywaniu tych pysznych placów. I za to rzeczywiście możemy podziękować Włochom! Pierwsze takie lokale gastronomiczne powstały w XVIII wieku, W Neapolu. W Polsce zaś miało to miejsce dopiero w roku 1975! Wtedy to w Słupsku otwarto pierwszy taki profesjonalny lokal.