Polacy pokochali włoską kuchnię. Daniem, które większości z nas szczególnie przypadło do gustu jest pochodząca z Neapolu pizza. Chętnie jadamy ją nie tylko w pizzeriach i restauracjach, ale także w zaciszu własnego domu, a często także w pracy. Pizza jest daniem wyjątkowo często zamawianym na wynos. Zamówienia można dziś składać już nie tylko telefonicznie, ale także przez internet.
Włoska pizza szczególnie ta z Neapolu ma mało składników
Na wierzchu najbardziej popularnej margherity jest tylko ser mozzarella (koniecznie z mleka bawolic), pomidory i bazylia. W neapolitańskich pizzeriach rzadko można zjeść pizzę, która ma więcej niż 4 składniki. Ta pizza nie zawsze smakuje Polakom. Mimo więc, że chętnie zamawiamy na wynos margheritę czy capricciosę to bardzo chętnie komponujemy pizzę sami wybierając więcej składników. Niezależnie jednak od tego, czy zamówimy pizzę z 3, czy z większą ilością składników możemy być pewni, że ciasto zostanie przygotowane ręcznie. Nie możemy jedynie mieć pewności, że zostanie ona upieczona w piecu opalanym drewnem – nie wszystkie lokale takim tradycyjnym piecem dysponują. O smaku pizzy nie tylko jednak decyduje rodzaj pieca, ile składniki. Właściciele pizzerii i restauracji, którzy chcą mieć dużą liczbę gości stawiają na świeże składniki najwyższej jakości. Zamówiona przez internet pizza na chrupiącym spodzie dociera pod wskazany w zamówieniu adres bardzo szybko.
Wygląd, skład i sposób przygotowywania pizzy jest różny w zależności od regionu Włoch
Także w polskich pizzeriach można zamówić bardzo różne warianty pizzy. Zawsze jednak danie pachnie ziołami. Najczęściej bazylią i oregano, ale czasem również rozmarynem. Pizza jest więc daniem wyjątkowo aromatycznym, a dodatki, które znajdą się na jej wierzchu zależą tylko od naszego kulinarnego gustu. Margherita jest popularna, ale częściej zamawiamy pizzę z większą ilością dodatków. W pizzy interesujące jest także to, że świetnie smakuje zarówno ta na bardzo cienkim, jak i na grubym cieście.