Pożyteczną florę jelitową tworzą bakterie, które należą do około 400 gatunków. Flora jelitowa bierze udział w procesie wytwarzania niektórych witamin, w trawieniu składników pokarmowych, metabolizmie cholesterolu. Dobroczynne bakterie wspierają probiotyki.
Dlaczego warto jeść produkty zawierające probiotyki?
Dobroczynne bakterie wzmagają perystaltykę jelit, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, czyli regulują trawienie. Dzięki produktom zawierającym probiotyki można uniknąć zaparć. Wydzielany przez nie kwas mlekowy dostarcza energii nabłonkowi, który wyściela jelito grube; dzięki temu może ono prawidłowo funkcjonować. O probiotykach na co dzień powinny pamiętać nie tylko osoby, które borykają się z zaparciami, biegunkami, nadwrażliwością jelit czy wzdęciami, ale także ci, którzy chcą wzmocnić swój układ odpornościowy. Produkty z probiotykami pomagają szybciej wrócić do formy po kuracji antybiotykowej.
Czym są probiotyki?
To żywe, wyselekcjonowane żywe szczepy bakterii. Dodawane są szczególnie do produktów mlecznych, między innymi jogurtów. W każdym jogurcie są bakterie Streptococus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Nie wszystkie z nich mają jednak w składzie probiotyki. Na opakowaniach jogurtów z probiotykami powinna znaleźć się informacja zarówno o rodzaju bakterii, ich gatunku i szczepie probiotyku. Wymagania stawiane dodawanym do jogurtów probiotykom są bardzo duże. Spełnią one swoje funkcje tylko wtedy, gdy do jelit dotrą żywe. Dlatego dodawane na przykład do jogurtów probiotyki dobiera się tak, aby były odporne na działanie kwasów żołądkowych. Jogurty z dodatkiem probiotyków muszą być przechowywane w temperaturze przynajmniej 2 stopnie Celsjusza.
Naturalne probiotyki
Do naturalnych probiotyków należą kiszonki: kiszona kapusta i ogórki oraz zakwas z czerwonych buraków. Są one nie tylko źródłem pożytecznych bakterii, ale także witamin (między innymi witaminy C i witamin z grupy B), potasu, wapnia, żelaza. Najzdrowsze są te, które przygotujemy sami w domu.