Zła dieta, przesuszona płytka paznokciowa, częsty kontakt z wodą i detergentami – to najczęstsze powody problemów z paznokciami. Jak im zaradzić i jak postępować, aby w przyszłości problemy znów się nie pojawiły?
Dieta dobrze wpływająca na paznokcie
Paznokcie potrzebują następujących składników odżywczych:
- Warto jeść produkty, które zawierają dużo wapnia: mleko i jego przetwory, sardynki i orzechy brazylijskie;
- białka. Łatwo przyswajalne białko zawiera nie tylko mięso, ale także groch i fasola;
- To witamina H, której źródłem jest soczewica i orzechy;
- Największe ilości zawiera kasza gryczana i jaglana oraz gorzka czekolada.
Jak uzupełnić niedobory składników odżywczych?
Idealnie byłoby, gdyby wszystkie składniki, które pływają pozytywnie na stan paznokci były dostarczane wraz z pożywieniem. Nie zawsze jednak możliwe jest stosowanie racjonalnej diety. Dlatego też paznokciom przyda się pomoc w postaci suplementów diety. Zawierają one wapń, biotynę, magnez i wapń, a dodatkowo także wyciągi ze skrzypu i pokrzywy, cynk i krzem. Często wzbogacone są także witaminą A i E. Składniki zawarte w suplementach diety są tak dobrane, że jednocześnie poprawiają wygląd cery i zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Ważnym budulcem zarówno włosów, jak i paznokci jest keratyna. Składniki zawarte w suplementach diety poprawiają jej jakość.
Domowe kuracje
Kondycję płytek paznokci można poprawić dodatkowo stosując odżywczą kąpiel w oliwie. Do jej przygotowania potrzebne są 3 łyżeczki oliwy i 4-5 kropli soku z cytryny. Oliwę należy podgrzać, dodać sok z cytryny i zanurzyć w niej dłonie na 15 minut. Kondycję paznokci poprawi także kąpiel w wywarze ze skrzypu polnego i pokrzywy lub w kleiku z rozgotowanego siemienia lnianego. Kuracje te można łączyć z przyjmowaniem suplementów diety.
Problemów z paznokciami można uniknąć zdrowo się odżywiając. Należy też pamiętać, że lubią one kontaktu z wodą i detergentami, naklejania sztucznych paznokci i zmywacza do lakieru z acetonem.