Krew dostarcza tlen i składniki odżywcze, odbiera także produkty przemiany materii. Jest więc niezbędna do życia.
Może wypełniać swoje funkcje dzięki temu, że bez przerwy krąży w organizmie.
Czym jest krew?
To nieprzezroczysta i lepka ciecz, która jest zabarwiona na czerwono. Jej ciężar jest trochę większy od ciężaru wody. Przeciętny człowiek ma około 5 litrów krwi. Około 35 procent jej objętości stanowi osocze. Inne stałe elementy krwi to krwinki czerwone (erytrocyty) i krwinki białe (leukocyty). Kiedy dojdzie do uszkodzenia naczyń krwionośnych krew wydostaje się na zewnątrz. Utrata dużej ilości krwi jest groźna nie tylko dla zdrowia, ale także dla życia. Stąd też organizm został wyposażony w mechanizm obronny jakim jest krzepnięcie. Proces krzepnięcia jest możliwy dzięki wytwarzanym przez szpik kostny płytkom krwi.
Jak przemieszcza się krew w organizmie?
Do przemieszczania się krew potrzebuje odpowiedniej siły. Są nią skurcze serca. Działa ono jak pompa ssąco-tłoczaca. Wraz z jednym jego skurczem do tętnic wpychanych jest około 80 centymetrów sześciennych krwi. Pod wpływem skurczów serca krew trafia do krwiobiegu obwodowego nazywanego wielkim oraz do krwiobiegu płucnego, czyli małego. Początkiem krwiobiegu wielkiego jest lewa komora serca, małego komora prawa. Rytm bicia serca decyduje o prędkości przepływu krwi w organizmie.
Grupy krwi
Krew każdego człowieka została przypisana do określonej grupy. Podział krwi na grupy został dokonany przez Karla Landsteinera w roku 1900 i jest stosowany do dzisiaj. Podzielił on krew na 4 grupy: A, B, AB, O. Czterdzieści lat później odkrył on system Rh. U 85 procent populacji występuje Rh dodatnie, u pozostałych 15 procent Rh jest ujemne. Ustalenie grupy krwi i czynnika Rh ma ogromne znaczenie w trakcie transfuzji krwi. Zarówno grupę krwi jak i czynnik Rh są dziedziczne.
Krew, która krąży w układzie krwionośnym człowieka dostarcza komórkom składników odżywczych i tlenu. Zabiera z niego szkodliwe produkty przemiany materii w tym także dwutlenek węgla. Proces ten odbywa się nieprzerwanie.