Chociaż możesz pomyśleć: „gotowanie już przejęło moje życie”, to, co cię czeka będzie wyglądać trochę inaczej niż zakopywanie się w książeczkach kucharskich i spędzanie całego czasu w kuchni.
Zaczniesz odkrywać, że powoli wszystko, o czym naprawdę myślisz, to gotowanie i to, co dzieje się w szkole a potem restauracji.
Zmiana na każdej płaszczyźnie
Nawet twój język zmieni się, ponieważ język kulinarny powoli zacznie infiltrować twoje codzienne życie. To świetna sprawa, ale po prostu niekoniecznie dla wszystkich osób w twoim otoczeniu, które nie są tak jak ty zanurzone w gotowaniu. Nie zdziw się, gdy pewnego razu podczas zwyczajnej domowej sytuacji, ktoś cię o coś zapyta, a ty pospiesznie odpowiesz „Tak szefie! Twoje życie po prostu będzie wyglądać jak kuchnia, a wszystko, co będziesz robić, będzie wiązało się z zachowaniem kuchni.
Karierę w kuchni robi się stopniowo
Niezależnie od tego, do jak dobrej szkoły będziesz uczęszczał, szkoła kulinarna to nie automatyczny złoty bilet do bycia szefem kuchni. Powinieneś stać się kucharzem, ale szkoła kulinarna naprawdę zapewnia jedynie naukę podstaw. Będziesz musiał zdobywać nowe umiejętności, będziesz musiał nadal uczyć się gotowania i ciężko pracować na te tytuły. Teraz możesz już zdecydować czy faktycznie chcesz wejść do świata kulinarnego, co może być niewiarygodnie satysfakcjonujące i na pewno znajdziesz jeszcze tysiąc różnych powodów, które cię do tego zachęcą.